Cursos Destacats General — 20 setembre 2017

 

T’apassiona l’Egiptologia?
Vols aprofundir en aspectes suggerents de l’Antic Egipte?

La Societat Catalana d’Egiptologia, entitat col•laboradora de la Universitat de Barcelona, organitza en col•laboració amb l’Institut del Pròxim Orient Antic un seguit de monogràfics, adreçats al públic interessat en endinsar-se en el món faraònic. Art, història, religió, vida quotidiana,… seran les temàtiques que anirem tractant en aquests cursos, impartits per reconeguts especialistes en aquests camps.

 

PROGRAMA DEL CURS ACADÈMIC 2017-2018

Descarrega el fulletó del curs en PDF

 

CONFERÈNCIA INAUGURAL

Dia:  24 d’octubre de 2017

Tema: “Agents secrets a Tell el-Amarna”, a càrrec del Dr. Josep Padró Parcerisa, Catedràtic Emèrit d’Història Antiga (Egiptologia) i President de la Societat Catalana d’Egiptologia.

Lloc: Universitat de Barcelona (Plaça Universitat)

Horari: de 20 a 21 hores

 

CURS MONOGRÀFIC 1
“Tutankhamon. 95 anys del descobriment de la tomba”

Dia: 7 de novembre de 2017
“Història del regnat de Tutankhamon”, a càrrec del Dr. Josep Padró i Parcerisa, Catedràtic Emèrit d’Història Antiga (Egiptologia) i President de la Societat Catalana d’Egiptologia.

Dia: 14 de novembre de 2017
“La mort s’acostarà ràpidament…. Malediccions a les tombes”, a càrrec de la Dra. Núria Castellano i Solé, Membre de la Missió Arqueològica d’Oxirrinc i de la Societat Catalana d’Egiptologia.

Dia: 21 de novembre de 2017
“El carro de Tutankhamon. Tecnologia per la guerra, el plaer i les comunicacions”, a càrrec del Sr. Pere Simó Domènech, Geòleg i Membre de la Societat Catalana d’Egiptologia.

Dia: 28 de novembre de 2017
“La tumba del rey”, a càrrec del Sr. Fernando Estrada Laza, Arquitecte i professor d’Art i Civilització egípcies.

Dia: 5 de desembre de 2017
“La mòmia de Tutankhamon”, a càrrec del Sr. Alfredo Gil Sánchez, Metge de Medecina Familiar i Comunitària i Membre de la Societat Catalana d’Egiptologia.

 

CURS MONOGRÀFIC 2
“El-Amarna”

Curs monogràfic a càrrec del Sr. Fernando Estrada Laza, Arquitecte i professor d’Art i Civilització egípcies.

Dies: 12 de desembre de 2017 i 9, 16, 23 i 30 de gener de 2018
Mucho se ha dicho y escrito, y mucho más se escribirá, sobre la llamada “revolución de El-Amarna”. Pero no todo lo publicado es cierto, y mucho de lo que sí lo es, adolece de defectos de forma que desvirtúan la realidad histórica de uno de los más apasionantes periodos de la civilización egipcia.

Sólo el minucioso estudio de los datos facilitados por la arqueología, comparado con los antecedentes inmediatos a la revolución de Amenhotep IV, nos permitirá saber lo que realmente pasó. Y ello, en todos los campos: desde la política hasta la religión, pasando por un arte verdaderamente singular. Este curso pretende esa aproximación, aunque ello suponga desmontar teorías que, no por muy repetidas, son verdaderas.

 

CURS MONOGRÀFIC 3
“Radiologia i momificació. Estudi radiològic en restes humanes de la necròpolis tebana”

Curs monogràfic a càrrec de la Dra. Rosa Dinarès Solà, Metge radiòleg, Màster en Egiptologia per la UAB, Membre de l’equip de paleopatòlegs del Projecte Panehesy, tomba tebana TT 16, de la Universitat de Memphis, EEUU.

Dia: 6 de febrer de 2018
Paleo-Radiologia. Estudis radiològics a les restes òssies i restes momificades.

Dia: 13 de febrer de 2018
La radiologia a peu de tomba: Tomba de Monthemhat, TT 34 i tomba de Djehuty, TT 110.

Dia: 20 de febrer de 2018
La radiologia a peu de tomba: tomba de Panehesy, TT 16 i tomba de Djehuty, TT 11.

Dia: 27 de febrer de 2018
Manipulacions quirúrgiques en el procés de momificació. Cirurgia estètica i pròtesis.

Dia: 6 de març de 2018
Relació entre la literatura mèdica, papirs Ebers i Edwin Smith, i la patologia trobada a les restes humanes.

 

CURS MONOGRÀFIC 4
“La tomba del faraó Seti I (KV17)”

Curs monogràfic a càrrec de la Dra. Maite Mascort Roca, Arqueòloga, Membre de la Missió arqueològica d’Oxirrinc i Vice-presidenta de la Societat Catalana d’Egiptologia.

Dies 13 i 20 de març de 2018 i 10, 17 i 24 d’abril de 2018

La casa d’eternitat del faraó Seti I a la Vall dels Reis segueix els cànons dels hipogeus reials de la dinastia XIX. Tot i això l’estructura de la tomba és especialment complexa on s’alternen passadissos, cambres i annexos fins arribar a la sala del sarcòfag, indret on va tenir lloc el renaixement del faraó en el Més Enllà. La tomba representa el desenvolupament complet del disseny en angle desplaçat. És la més llarga, la més profunda i la més acabada de totes les tombes de la Vall dels Reis

La seva decoració va marcar una fita culminant en el desenvolupament de les representacions pictòriques. És la primera tomba totalment decorada en tots els passadissos i cambres. Les pintures i els relleus són d’una bellesa que podem comparar als del seu temple d’Abidos.

En aquest curs monogràfic rememorarem el viatge iniciàtic que va fer el faraó Seti I cap al Més Enllà, a través de les representacions pictòriques de la seva casa d’eternitat.

 

CURS MONOGRÀFIC 5
“Ramesses III, el salvador d’Egipte”

Dia: 8 de maig de 2018
“Història i magnicidi”, a càrrec del Dr. Josep Padró Parcerisa, Catedràtic Emèrit d’Història Antiga (Egiptologia) i President de la Societat Catalana d’Egiptologia.

Dia: 15 de maig de 2018
“Els pobles del Mar”, a càrrec de la Dra. Mercè Gaya Montserrat, Doctora en Farmàcia i Membre de la Societat Catalana d’Egiptologia.

Dia: 22 de maig de 2018
“El Temple de Medinet Habu”, a càrrec del Dr. Xavier Martínez Babón, Membre de la Missió arqueològica al Temple funerari de Tutmosis III a Luxor..

Dia: 29 de maig de 2018
“La tumba del faraón Rameses III”, a càrrec de la Dra. Esther Pons Mellado, Conservadora del Departamento de Antigüedades Egipcias y Próximo Oriente del Museo Arqueológico Nacional.

Dia: 12 de juny de 2018
“Art i societat”, a càrrec de la Dra. Núria Castellano i Solé, Membre de la Missió Arqueològica d’Oxirrinc i de la Societat Catalana d’Egiptologia.

 

INFORMACIONS PRÀCTIQUES

Lloc i hora:

Universitat de Barcelona (plaça Universitat). Els dimarts a les 20 hores

Import de la matrícula: (*)

Curs complet (5 Cursos Monogràfics): Socis de la Societat Catalana d’Egiptologia (SCE) i estudiants: 295 €.

1 Curs Monogràfic: Socis de la SCE: 90 €.

(*) No socis: consultar.

Forma de pagament:

Ingrés nominatiu al compte corrent de la Societat Catalana d’Egiptologia
La Caixa, núm. 2100-3014-74-2500049624

Informació i inscripcions:

Carrer d’Aragó, 305, entresol – 08009 Barcelona
Telèfon 93-457-81-20 – E-mail: info@egiptologia.cat

 

ACTIVITATS COMPLEMENTÀRIES
Durant el curs, la Societat Catalana d’Egiptologia té previst organitzar diverses activitats d’interès egiptològic, de les quals s’anirà donant informació oportunament.

    • Conferència inaugural, el 24 d’octubre de 2017, amb el tema: Agents secrets a Tell el-Amarna, a càrrec del Dr. Josep Padró Parcerisa, Catedràtic Emèrit d’Història Antiga (Egiptologia) i President de la Societat Catalana d’Egiptologia.
    • Els dilluns de la Societat Catalana d’Egiptologia, a partir del 23 d’octubre de 2017
    • Jornada egiptològica. 25 anys de les excavacions a Oxirrinc, dissabte 21 d’octubre
    • Cursos de llengua egípcia. NOVETAT! Aquest any comencem un grup per a principiants i un taller de traducció per a escribes més experimentats.
    • Excursions egiptològiques

Organització dels cursos:
Director: Prof. Dr. Josep Padró, President de la Societat Catalana d’Egiptologia
Secretària: Dra. Maite Mascort, Vice-presidenta de la Societat Catalana d’Egiptologia

Demana més informació

Share

About Author

Jaume Vivó