Cursos Destacats General — 20 Setembre 2018

 

T’apassiona l’Egiptologia?
Vols aprofundir en aspectes suggerents de l’Antic Egipte?

La Societat Catalana d’Egiptologia, entitat col•laboradora de la Universitat de Barcelona, organitza en col•laboració amb l’Institut del Pròxim Orient Antic un seguit de monogràfics, adreçats al públic interessat en endinsar-se en el món faraònic. Art, història, religió, vida quotidiana,… seran les temàtiques que anirem tractant en aquests cursos, impartits per reconeguts especialistes en aquests camps. (Universitat de Barcelona, aula 102).

 

PROGRAMA DEL CURS ACADÈMIC 2018-2019

Descarrega el fulletó del curs en PDF

 

CONFERÈNCIA INAUGURAL

Dia:  30 d’octubre de 2018

Tema: “El Proyecto C2. En el corazón de la necrópolis tebana”, a càrrec del Dr. José Ramón Pérez-Accino Picatoste, Professor d’Egiptologia, Universidad Complutense de Madrid.

Lloc: Universitat de Barcelona (Plaça Universitat).

Horari: dimarts de 20 a 21 hores.

 

CURS MONOGRÀFIC 1
“El salvament de les ruïnes de Núbia”

Dia: 6 de novembre de 2018
“Història d’un salvament. 50 anys”, a càrrec del Dr. Josep Padró Parcerisa, Catedràtic Emèrit d’Història Antiga (Egiptologia) i President de la Societat Catalana d’Egiptologia.

Dia: 13 de novembre de 2018
“4.000 años de historia salvados de las aguas: Colección Nubia del Museo Arqueológico Nacional”, a càrrec de la Dra. Esther Pons Mellado, Conservadora del Departamento de Antigüedades Egipcias y Próximo Oriente del Museo Arqueológico Nacional.

Dia: 20 de novembre de 2018
“El templo de Debod. Construcción, abandono, redescubrimiento, salvamento y lento deterioro”, a càrrec del Dr. Miguel Angel Molinero Polo, a càrrec de la Dr. Miguel Angel Molinero Polo, Profesor Titular de Egiptología en la Universidad de La Laguna. i director del Proyecto Tahut de registro y documentación de textos, relieves y graffiti del templo de Debod.

Dia: 27 de novembre de 2018
“Projecte Abu Simbel”, a càrrec del Sr. Joan Miralles Navarro, Membre de la Junta de la Societat Catalana d’Egiptologia.

Dia: 4 de desembre de 2018
“L’agraïment d’Egipte. Monuments egipcis arreu del mon”, a càrrec del Dra. Núria Rodriguez Corcoll, Membre de la Missió Arqueològica d’Oxirrinc i de la Societat Catalana d’Egiptologia.

 

CURS MONOGRÀFIC 2
“Por sus tumbas les conoceréis. Who is who in Deir el-Medina”

Curs monogràfic a càrrec del Sr. Fernando Estrada Laza, Arquitecte i professor d’Art i Civilització egípcies.

Dies: 11 de desembre de 2018 i 15, 22, 29 de gener i 5 de febrer de 2019
¿Admirar las “casas de eternidad” de aquellas gentes que habitaron la actual Deir el-Medina? Sí, claro que sí, pero eso no basta. La diferencia con otras tumbas tebanas, civiles o reales, es clara. Porque ellos mismos las “decoraron” o bien lo hicieron sus vecinos y amigos, “los escribas del contorno”. Ello hace que conozcamos sus gustos personales, su sentido religioso y sus relaciones familiares y de amistad. En definitiva: ¿quién era quién?, en aquel desértico uadi.

 

CURS MONOGRÀFIC 3
“La reina-faraó Hatxepsut. El poder femení”

Dia: 12 de febrer de 2019
“Les dones i la reialesa”, a càrrec del Dr. Josep Padró Parcerisa, Catedràtic Emèrit d’Història Antiga (Egiptologia) i President de la Societat Catalana d’Egiptologia.

Dia: 19 de febrer de 2019
“El procés d`identificació de la mòmia KV 60 A com a Hatxepsut: Llums i ombres”, a càrrec del Sr. Alfredo Gil Sánchez, metge de Medecina Familiar i Comunitària i Membre de la Societat Catalana d’Egiptologia.

Dia: 26 de febrer de 2019
“Acerca del templo de Deir el-Bahari”, a càrrec del Sr. Fernando Estrada Laza, Arquitecte i professor d’Art i Civilització egípcies.

Dia: 5 de març de 2019
“La figura històrica de Tutmosis III durant el regnat de Hatxepsut”, a càrrec de la Dr. Xavier Martínez Babón, Membre de la Missió Arqueològica del Temple de Tutmosis III.

Dia: 12 de març de 2019
“Art i civilització durant l’època de Hatxepsut”, a càrrec de la Dra. Maite Mascort Roca, Membre de la Missió Arqueològica d’Oxirrinc i vicepresidenta de la Societat Catalana d’Egiptologia.

 

CURS MONOGRÀFIC 4
“Tombes dels nobles durant l’imperi Nou”

Dia: 26 de març de 2019
“Con colores y pincel…. Decorando las tumbas privadas de Tebas. El papel de los artistas en el Reino Nuevo”, a càrrec de la Dra. Immaculada Vivas Sainz, Profesora del Departamento de Historia del Arte, Universidad nacional de Educación a Distáncia.

Dia: 2 d’abril de 2019
“Nakht i Menna, dues tombes que reflecteixen l’art de l’època d’Amenhotep II i Tutmosis IV”, a càrrec de la Dra. Maite Mascort Roca, Membre de la Missió Arqueològica d’Oxirrinc i vicepresidenta de la Societat Catalana d’Egiptologia.

Dia: 9 d’abril de 2019
“Ramose i Kheruef, l’auge del relleu a la necròpolis tebana”, a càrrec de la Dra. Maite Mascort Roca, Membre de la Missió Arqueològica d’Oxirrinc i vicepresidenta de la Societat Catalana d’Egiptologia.

Dia: 30 d’abril de 2019
“Les tombes dels cortesans a Akhetaton. Un canvi de temàtica i d’estil”, a càrrec de la Dra. Maite Mascort Roca, Membre de la Missió Arqueològica d’Oxirrinc i vicepresidenta de la Societat Catalana d’Egiptologia.

Dia: 7 de maig de 2019
“Les tombes perdudes de Memfis. L’art de finals de la dinastia XVIII. Horemheb, Maya i d’altres”, a càrrec de la Dra. Maite Mascort Roca, Membre de la Missió Arqueològica d’Oxirrinc i vicepresidenta de la Societat Catalana d’Egiptologia.

 

CURS MONOGRÀFIC 5
“Les cosmogonies egípcies”

Curs monogràfic a càrrec de la Dra. Núria Castellano Solé, Membre de la Missió Arqueològica d’Oxirrinc i membre de la Junta de la Societat Catalana d’Egiptologia.

Dies: 14, 21, 28 de maig i 4 i 11 de juny de 2019
La lluita entre el caos i l’ordre, l’isfet i la maat, es remunta als orígens del món. Segons els egipcis, aquest origen no era únic i cada gran centre religiós va crear una cosmogonia que l’expliqués. Des d’Heliòpolis fins Esna, el clergat va observar la natura i va desenvolupar interessants teories que compararem en aquestes sessions.

 

INFORMACIONS PRÀCTIQUES

Lloc i hora:

Universitat de Barcelona (plaça Universitat). Els dimarts a les 20 hores

Import de la matrícula: (*)

Curs complet (5 Cursos Monogràfics): Socis de la Societat Catalana d’Egiptologia (SCE) i estudiants: 295 €.

1 Curs Monogràfic: Socis de la SCE: 90 €.

(*) No socis: consultar.

Forma de pagament:

Ingrés nominatiu al compte corrent de la Societat Catalana d’Egiptologia
La Caixa, núm. 2100-3014-74-2500049624

Informació i inscripcions:

Carrer d’Aragó, 305, entresol – 08009 Barcelona
Telèfon 93-457-81-20 – E-mail: info@egiptologia.cat

 

ACTIVITATS COMPLEMENTÀRIES
Durant el curs, la Societat Catalana d’Egiptologia té previst organitzar diverses activitats d’interès egiptològic, de les quals s’anirà donant informació oportunament.

    • Conferència inaugural, el 30 d’octubre de 2018, amb el tema: El Proyecto C2. En el corazón de la necrópolis tebana, a càrrec del Dr. José Ramón Pérez-Accino Picatoste, Professor de Egiptologia, Universidad Complutense de Madrid.
    • Els dilluns de la Societat Catalana d’Egiptologia, a partir del 22 d’octubre de 2018.
    • III Jornada egiptològica. Missions arqueològiques a Egipte. Estat de la qüestió, dissabte 27 d’octubre de 2018.
    • Cursos de llengua egípcia. NOVETAT! Aquest any continuem amb els cursos de llengua d’iniciació i continuïtat (si hi han suficients alumnes matriculats) i un taller de traducció.
    • Excursions egiptològiques. Viatge a Marsella i Avinyó per visitar les col·leccions egípcies presents en aquestes ciutats i descobrir el ric patrimoni, del 12 al 14 d’octubre de 2018.

Organització dels cursos:
Director: Prof. Dr. Josep Padró, President de la Societat Catalana d’Egiptologia
Secretària: Dra. Maite Mascort, Vice-presidenta de la Societat Catalana d’Egiptologia

Demana més informació

Share

About Author

Jaume Vivó