Tebeos de l’antic Egipte.
Jaume Vivó i Andrés Ayén.
Exposició de còmics realitzada a la Seu
de la Societat Catalana d’Egiptologia,
carrer d’Aragó 305, entresol,
08009 Barcelona,
del 15 d’abril al 15 de maig de 1998.
Aquesta mostra vol ser un petit recorregut pels tebeos que han tractat el món de l’Egipte faraònic i un homenatge a tots aquells guionistes i dibuixants que ens han fet somiar, des de la nostra infantesa, en aquest món històric/imaginari ple d’aventures, misteris, i vestigis del passat.
Molts dibuixants no han pogut resistir la màgia i la fantasia que els hi proporcionava l’antic Egipte i han fet que els seus personatges, herois de moltes aventures en països llunyans, fessin una passejada per aquelles remotes terres per descobrir-nos tombes, mòmies, i malediccions, de les que gairebé sempre en sortirien vencedors.
Després d’algunes historietes realitzades a principis del segle pasat on els seus autors situen, –però sempre de manera esporàdica–, alguns dels seus personatges dins del món “egipci” amb faraons, mòmies, cocodrils, piràmides, temples, etc., no va ser, però, fins que el conegut dibuixant belga Georges Rémi (1907-1983), més conegut com Hergé (transcripció fonètica de les seves inicials invertides R.G.), en que l’any 1932 va fer que el seu popular Tintin “reporter a l’orient”, acompanyat del professor Filemó Sicló, descobrís la tomba del faraó Kih-Oskh en l’aventura titulada Els cigars del faraó. En aquest moment, s’inicià una llarga saga de grans autors de còmics, principalment belgues i francesos que, des de llavors fins avui dia, ens han fet passar tants bons moments evocant un Egipte ple d’imaginació i fantasia.
Aquesta petita mostra de Tebeos de l’antic Egipte, que no pretén en cap moment ser exhaustiva, ha estat estructurada de manera temàtica, ja que la seva exposició tant per autors, llocs d’origen, cronologia o altres, comportava força problemes, principalment per aconseguir el material necessari. Així doncs s’han establert una sèrie d’apartats, distribuïts en diferents pannells, que ens poden il•lustrar bastant bé o si més no, donar-nos una idea de la tasca realitzada per nombrosos dibuixants, dins del món del tebeo egipci. Els apartats són els següents: els egiptòlegs/aventurers, les mòmies, els egipcis a l’antiguitat, la ciència ficció, l’humor, les construccions i els jeroglífics.
Egiptòlegs en acció
La maledicció de les mòmies
Peripècies dels antics egipcis
L’Egipte fantàstic
El somriure egipci
Pedra rera pedra!
L’egipci és fàcil!