T’apassiona l’Egiptologia?
Vols aprofundir en aspectes suggerents de l’Antic Egipte?
La Societat Catalana d’Egiptologia, entitat col·laboradora de la Universitat de Barcelona, organitza en col·laboració amb l’Institut del Pròxim Orient Antic un seguit de monogràfics, adreçats al públic interessat en endinsar-se en el món faraònic. Art, història, religió, vida quotidiana… seran les temàtiques que anirem tractant en aquests cursos, impartits per reconeguts especialistes en aquests camps.
PROGRAMA DEL CURS ACADÈMIC 2024-2025
Descarrega el fulletó del curs en PDF
CONFERÈNCIA INAUGURAL
Dia: 29 d’octubre de 2024
Tema: “DONES I NENS D’OXIRRINC”, a càrrec del de la Dra. Maite Mascort Roca, Co-directora de la Missió arqueològica d’Oxirrinc i vicepresidenta de la Societat Catalana d’Egiptologia.
Lloc i hora: Universitat de Barcelona (plaça Universitat), a les 20 hores (aula per determinar).
CURSOS MONOGRÀFICS 2024-2025
Lloc: Universitat de Barcelona (plaça Universitat).
Aula: A determinar.
Horari: els dimarts a les 20 hores.
CURS MONOGRÀFIC 1
“L’EGIPTE DE L’IMPERI ANTIC”
Dies: 5, 12, 19, 26 de novembre i 3 de desembre de 2024
L’Imperi Antic va suposar l’establiment d’alguns dels elements que caracteritzen la cultura faraònica. Les piràmides i els primers textos funeraris coneguts, els faraons i reines amb un control de l’administració i una tradició literària que marca el comportament dels habitants del Nil. En aquest curs repassarem els principals conceptes i personatges lligats a una de les edats d’or de l’antic Egipte.
1. La literatura sapiencial, a càrrec del Dr. Josep Padró i Parcerisa, Catedràtic Emèrit d’Història Antiga (Egiptologia) i President de la Societat Catalana d’Egiptologia.
2. Les piràmides, a càrrec del Sr. Pere Simó Domènech, geòleg i membre de la Junta de la Societat Catalana d’Egiptologia.
3. La reina Hetepheres, a càrrec de la Dra. Irene Cordón Solà-Sagalés, egiptòloga i membre de la Societat Catalana d’Egiptologia.
4. Els Textos de les Piràmides: el Corpus religiós i funerari més antic de la història de la humanitat, a càrrec de la Dra. Margarida Redondo Vilanova, egiptòloga, llicenciada en Dret i membre de la Societat Catalana d’Egiptologia.
5. El concepto de realeza en el Reino Antiguo, a càrrec de la Sra. Isabel Olbés Ruiz de Alda, técnica de museos del Departamento de Antigüedades egipcias y Oriente Medio del Museo Arqueológico Nacional.
CURS MONOGRÀFIC 2
“EPISODIS DE TENSIONS POLÍTIQUES I GUERRES CIVILS EN TEMPS FARAÒNICS”
Curs monogràfic a càrrec del Dr. Xavier Martínez Babón, membre de la Missió arqueològica al Temple funerari de Tutmosis III a Luxor.
Dies: 17 de desembre de 2024, 14, 21 i 28 de gener i 4 de febrer de 2025
En el decurs de les sessions anirem observant diferents aspectes de les relacions polítiques, administratives i socials entre el poble egipci i els seus veïns. Ens introduirem en l’evolució de la propaganda faraònica a l’hora de definir als dirigents estrangers, ja fossin aliats o enemics; parlarem dels egipcis que viatjaren a diferents territoris foranis i fins a on s’han arribat a trobar peces dels seus artesans, i com van viure els estrangers a Egipte, segons procedència i extracte social.
1. Des de la primera Unificació fins al canvi (traumàtic) de la dinastia XI a la XII. Qui va matar als 60 soldats enterrats a Deir el Bahari?
2. Tensions i guerres en el convuls Segon Període Intermediari amb una última fase caracteritzada per la guerra entre hicses i tebans.
3. Imperi Nou: usurpacions, damnatios, possibles cops d’estat i cloenda amb bany de sang a Tebes.
4. El complicat Tercer Període Intermediari amb bones jugades polítiques, conflictes locals i moments de gran violència.
5. Darrers segles: guerres civils, invasors foranis i més d’un faraó mort de manera violenta.
CURS MONOGRÀFIC 3
“SENSE INTERMEDIARIS: LA PIETAT PERSONAL A L’IMPERI NOU”
Curs monogràfic a càrrec de la Sra. Isabel García Trocoli, arqueòloga, màster en Llengua i Civilització de l’antic Egipte i escriptora.
Dies: 11, 18, i 25 de febrer i 4 i 11 de març de 2025
Després de l’època del faraó Akhenaton, es va produir a Tebes una explosió de pietat popular. Les processons lligades als festivals i al poder oracular d’Amon apropava la pràctica religiosa al poble. I gràcies als testimonis dels poblats obrers com el de Deir el-Medina o Akhetaton podem conèixer com adoraven els fidels a l’interior de casa seva. Però… què significa “popular”? Realment tenim testimonis de la pietat del poble menut? I què passava a les altres èpoques i altres llocs?
1. La religiositat popular (I).
2. La religiositat popular (II).
3. La religiositat popular (III).
4. El festival d’Opet.
5. La Bella Festa de la Vall.
CURS MONOGRÀFIC 4
“L’AVENTURA DE L’ETERNITAT. EL TRACTAMENT DEL CADÀVER A L’EGIPTE ANTIC”
Curs monogràfic a càrrec de la Dra. Bibiana Agustí Farjas, antropòloga i arqueòloga i membre de la Missió arqueològica d’Oxirrinc.
Dies: 18 i 25 de març i 1, 8 i 29 d’abril de 2025
El curs és una introducció a l’arqueoantropologia focalitzada a l’antic Egipte. Les primeres sessions estan dedicades al coneixement de l’anatomia esquelètica entrant en contacte amb el material de les excavacions i els procediments d’estudi. A les tres següents el curs es centrarà en les diferents modalitats de tractament funerari dels cossos en diferents períodes històrics, partint de casos d’estudi del jaciment d’Oxirrinc.
1. Antropologia, morfologia, demografia.
2. Patologia esquelètica i modificacions dentàries.
3. Tanatopraxis en el període saïta i persa.
4. Tanatopraxis en el període ptolemaic i romà.
5. Tanatopraxis en el període bizantí.
CURS MONOGRÀFIC 5 – ONLINE
EL LIBRO DE LA SALIDA AL DÍA: CARACTERÍSTICAS, DESARROLLO Y FORMAS DE ANÁLISIS
Curs monogràfic a càrrec de la Dra. Lucía Díaz-Iglesias Llanos, Científica Titular en el Instituto de Lenguas y Culturas del Mediterráneo y Oriente Próximo del CSIC i co-directora del Proyecto de documentación y conservación en cámaras funerarias en Luxor.
Dies: 6, 13, 20 i 27 de maig i 3 de juny de 2025
Los egipcios otorgaron el nombre de Libro de la Salida al Día al conjunto de unos doscientos textos, acompañados de imágenes, que fueron usados entre finales del Segundo Periodo Intermedio y el final del Periodo Ptolemaico para ayudar al finado en su tránsito hacia el Más Allá y su supervivencia en este ámbito. Con un origen, extensión y temática variados, las fórmulas de este compendio se atestiguan sobre multitud de soportes, se integran en una tradición continua de composiciones funerarias y experimentan cambios graduales.
1. Características generales.
2. Potencialidades en el estudio de las viñetas.
3. Recensión Tebana – Reino Nuevo.
4. Producciones del Tercer Periodo Intermedio.
5. Recensión Kushito-Saita.
INFORMACIONS PRÀCTIQUES
Lloc i hora:
Universitat de Barcelona (plaça Universitat). Els dimarts a les 20 hores. Número d’aula a determinar.
Import de la matrícula: (*)
Curs complet (5 Cursos Monogràfics): Socis de la Societat Catalana d’Egiptologia (SCE): 295 €.
1 Curs Monogràfic: Socis de la SCE: 90 €.
(*) No socis: consultar.
Forma de pagament:
Ingrés nominatiu al compte corrent de la Societat Catalana d’Egiptologia
CaixaBank, núm. ES35-2100-3014-74-2500049624
Informació i inscripcions:
Carrer d’Aragó, 305, entresol – 08009 Barcelona
Telèfon 93-457-81-20 – E-mail: info@egiptologia.cat
ACTIVITATS COMPLEMENTÀRIES
Durant el curs, la Societat Catalana d’Egiptologia té previst organitzar diverses activitats d’interès egiptològic, de les quals s’anirà donant informació oportunament.
- Conferència inaugural, el dia 29 d’octubre de 2024, amb el tema: Dones i nens d’Oxirrinc a càrrec de la Dra. Maite Mascort Roca.
- Els dilluns de la Societat Catalana d’Egiptologia a partir del 13 de gener de 2025 iniciarem la programació. Les sessions es portaran a terme a ESPAI LÍNIA (Carrer Girona, 52) a les 18:30 hores.
- VII Jornada egiptològica. Missions arqueològiques a Egipte, ampliant horitzons, una mirada actualitzada, gener de 2025.
- Cursos de llengua egípcia. Per a tots aquells que vulguin iniciar-se en el coneixement dels jeroglífics, enguany comencem un curs per a principiants “valents”. Reunió informativa el 16 d’octubre a les 20 hores pel grup de principiants i el 17 d’octubre a les 20 hores per nivell avançat. La reunió tindrà lloc al local de la Societat, carrer Aragó 305 entresòl. Professor: Sr. Andrés Ayén.
- Excursions egiptològiques: excursió a Montserrat per visitar la sala d’antiguitats egípcies, la reserva del Museu i la col·lecció de papirs, el dissabte 26 d’octubre de 2024
- Viatge a Egipte 2024 del 22 de novembre al 6 de desembre: El Caire, Beni Hassan, Oxirrinc, Amarna, Abidos, Dendera, Luxor, El Moalla, El Kab, Esna. etc.
Organització dels cursos:
Director: Prof. Dr. Josep Padró, President de la Societat Catalana d’Egiptologia
Secretària: Dra. Núria Castellano, Membre de la Junta de la Societat Catalana d’Egiptologia
Dra. Maite Mascort, Vice-presidenta de la Societat Catalana d’Egiptologia