General Notícies SCE — 30 abril 2014

Les descobertes realitzades per la Missió Egiptològica d’Oxirrinc durant la darrera campanya d’excavacions han obtingut una important difusió en els mitjans de comunicació d’arreu del món. No obstant, algunes notícies publicades, sobretot en mitjans internacionals, sobre les troballes en el jaciment contenen algunes informacions errònies.

La Missió, que compta amb el suport de la Societat Catalana d’Egiptologia, la Universitat de Barcelona i la Universitat de Montpeller, no ha trobat cap tomba vinculada a Jesús, com ha publicat algun mitjà, ni tampoc ha descobert la pintura primitiva més antiga que es coneix de Crist.

Cap membre de la Missió ni les entitats col·laboradores han fet mai cap declaració al respecte sobre aquestes dues qüestions.

El que sí s’ha trobat és una estructura subterrània (no cap tomba) la funció de la qual encara es desconeix, pèro que estaria més relacionada a un temple. En aquest espai no s’ha trobat, ni s’espera trobar, cap enterrament i encara menys de Crist.

Aquesta estructura té una decoració pictòrica d’època copta, corresponent als primers cristians, amb elements florals i decoratius i una figura humana amb la mà alçada, com en senyal de benedicció, la qual cosa ha fet pensar als experts que es podria tractar d’una representació religiosa, i s’ha especulat amb una possible imatge de Jesús o d’algun sant com a hipòtesi de treball que en cap cas s’ha confirmat, com han informat correctament altres mitjans de comunicació.

La Societat Catalana d’Egiptologia lamenta la confusió que han pogut causar aquests equívocs, que no menystenen les troballes que sí s’han realitzat, i els atribueixen a la gran difusió que els mitjans han realitzat sobre els resultats de la campanya d’aquest any, alguns dels quals no han consultat les fonts originàries i han tergiversat les informacions publicades en mitjans que sí ho han fet.

Share

About Author

scolome