Cursos Destacats General — 06 juliol 2021

 
 

T’apassiona l’Egiptologia?
Vols aprofundir en aspectes suggerents de l’Antic Egipte?

La Societat Catalana d’Egiptologia, entitat col·laboradora de la Universitat de Barcelona, organitza en col·laboració amb l’Institut del Pròxim Orient Antic un seguit de monogràfics, adreçats al públic interessat en endinsar-se en el món faraònic. Art, història, religió, vida quotidiana,… seran les temàtiques que anirem tractant en aquests cursos, impartits per reconeguts especialistes en aquests camps.

 
 
PROGRAMA DEL CURS ACADÈMIC 2020-2021

Descarrega el fulletó del curs en PDF

 
 

CONFERÈNCIA INAUGURAL

Dia:  13 i 20 d’octubre de 2020

Tema: “Darreres novetats del jaciment d’Oxirrinc: campanya 2020“, a càrrec dels membres de la Missió Arqueològica d’Oxirrinc.

Lloc i hora: Universitat de Barcelona (plaça Universitat), a les 20 hores.

 
 

CURSOS MONOGRÀFICS 2020-2021

Lloc: Universitat de Barcelona (plaça Universitat).
Aula: A determinar.
Horari: els dimarts a les 20 hores.
 
 

CURS MONOGRÀFIC 1
“La necròpolis tebana…, més tombes privades”

Curs monogràfic a càrrec de la Dra. Maite Mascort Roca, Codirectora de la Missió Arqueològica d’Oxirrinc i vicepresidenta de la Societat Catalana d’Egiptologia

Dies: 3, 10, 17, 24 de novembre i 1 de desembre de 2020

En aquest curs es farà un recorregut per la necròpolis tebana, per la seva topografia i per les sepultures que, els personatges més influents de la cort i el clergat egipci durant l’Imperi Nou, es van fer construir a Tebes Oest.

S’analitzarà l’evolució arquitectònica de les construccions funeràries i de la decoració pictòrica de les parets de les tombes. Es farà una especial atenció al significat religiós i màgic de les escenes representades i als textos que les acompanyen.

Aquest estudi comparatiu, ens permetrà aprofundir i conèixer millor com vivien i les creences que tenien, sobre la mort i la vida en el Més Enllà, els homes i dones que van habitar Egipte en el moment més àlgid de la seva civilització.

 
 

CURS MONOGRÀFIC 2
“Màgia, endevinacions i supersticions a l’antic Egipte”

Curs monogràfic a càrrec del Dr. Xavier Martínez Babón, Membre de la Missió arqueològica al Temple funerari de Tutmosis III a Luxor.

Dies: 15 de desembre de 2020, 12, 19, 26 de gener i 2 de febrer de 2021

Els egipcis foren molt supersticiosos i han deixat nombroses evidències de les seves creences i temors en forces sobrenaturals que podien ésser beneficioses o perjudicials. El curs proposa un viatge per parts poc conegudes de la civilització egípcia, en les quals prenen protagonisme la màgia, determinats rituals, objectes simbòlics, els somnis, l’endevinació i, fins i tot, contactes amb difunts i éssers demoníacs.

Per conèixer de primera mà aquestes pràctiques màgiques, la darrera sessió estarà dedicada a objectes de caire màgic i simbòlic que s’han recuperat a les tombes durant les excavacions dutes a terme al temple funerari de Tutmosis III.

 
 

CURS MONOGRÀFIC 3
“Ushebtis: servidores del Más Allá”

Curs monogràfic a càrrec del Sr. Javier Uriach i Torelló, membre de la Junta de la Societat Catalana d’Egiptologia SCE i autor del llibre ¡Aquí estamos!: Estatuillas funerarias de algunas colecciones de Barcelona.

Dies: 9, 16, 23 de febrer i 2, 9 de març de 2021

Les estatuetes funeràries egípcies, comunament conegudes com a uixebtis van formar part del aixovar funerari egipci al llarg de més de 1500 anys.

En aquest curs coneixerem la seva significació, evolució en el temps i la seva diversitat iconogràfica, així com altres aspectes d’aquestes particulars figuretes. Tot acompanyat d’innumerables exemples gràfics.

 
 

CURS MONOGRÀFIC 4
“El Kab, el despertar del Imperio Nuevo”

Curs monogràfic a càrrec del Sr. Fernando Estrada Laza, Arquitecte i professor d’Art i Civilització egípcies.

Dies: 16 i 23 de març i 13, 20 i 27 d’abril de 2021

En las tumbas de El Kab asistiremos a la recuperación, a todo color, de escenas de los mejores bajorrelieves del Reino Antiguo. Pero también a nuevas imágenes desconocidas hasta entonces y que ofrecen simbolismos, no por todos conocidos, que compararemos con las tumbas del Imperio Nuevo.

Allí, en lo alto de un pasillo al aire libre se alinean las pequeñas, pero muy interesantes, casas de eternidad de las familias de aquellos militares que expulsaron a los hiksos de Egipto. Y también desde allí se contemplan los muros de la primitiva ciudad que más tarde los griegos llamaron Hieracómpolis, “la ciudad del halcón”. En el silencio de aquellos sepulcros, únicamente se oía el graznido de los buitres blancos, sobrevolando el cercano wadi. Porque aquel era el territorio de Nekhebet, “la blanca de Nekheb”, la diosa buitre protectora del Sur, el Alto Egipto.

 
 

CURS MONOGRÀFIC 5 – ONLINE (NOVETAT!)
“Ciencia en el Antiguo Egipto”

Curs monogràfic a càrrec de la Dra. Marina Escolano-Poveda, Lecturer in Egyptology, University of Liverpool i Research Fellow of the Alexander von Humboldt Foundation, Eberhard Karls Universität Tübingen.

Dies: 4, 11, 18, 25 de maig i 1 de juny de 2021

La observación y el análisis del mundo natural fueron elementos presentes en la civilización egipcia antigua desde sus inicios. En este curso monográfico examinaremos el concepto de ciencia en la Antigüedad, quiénes eran los “científicos” egipcios, y exploraremos a partir de las fuentes primarias cómo concebían los egipcios disciplinas como las matemáticas, la medicina, la astronomía/astrología, y la alquimia, situándolas en su contexto histórico y contrastándolas con sus equivalentes griegos y mesopotámicos.

 
 
INFORMACIONS PRÀCTIQUES

Lloc i hora:

Universitat de Barcelona (plaça Universitat). Els dimarts a les 20 hores. Número d’aula a determinar.

Import de la matrícula: (*)

Curs complet (5 Cursos Monogràfics): Socis de la Societat Catalana d’Egiptologia (SCE): 295 €.

1 Curs Monogràfic: Socis de la SCE: 90 €.

(*) No socis: consultar.

Forma de pagament:

Ingrés nominatiu al compte corrent de la Societat Catalana d’Egiptologia
CaixaBank, núm. ES35-2100-3014-74-2500049624

Informació i inscripcions:

Carrer d’Aragó, 305, entresol – 08009 Barcelona
Telèfon 93-457-81-20 – E-mail: info@egiptologia.cat

 
 
ACTIVITATS COMPLEMENTÀRIES
Durant el curs, la Societat Catalana d’Egiptologia té previst organitzar diverses activitats d’interès egiptològic, de les quals s’anirà donant informació oportunament. Totes les activitats seran presencials sempre que la situació sanitària ho permeti.

    • Conferència inaugural, els dies 13 i 20 d’octubre de 2020, amb el tema: Darreres novetats del jaciment d’Oxirrinc: campanya 2020 a càrrec dels membres de la Missió Arqueològica d’Oxirrinc.
    • Els dilluns de la Societat Catalana d’Egiptologia. Iniciarem, a partir del 2 de novembre de 2020, la programació del quart trimestre. Les classes fins a finals d’any seran virtuals per tal de poder garantir la seguretat sanitària.
    • Cursos de llengua egípcia. Reunió informativa el 14 d’octubre a les 20 hores pel grup de principiants i el 15 d’octubre a les 20 hores per nivell avançat. La reunió tindrà lloc al local de la Societat, carrer Aragó 305 entresòl.

Organització dels cursos:
Director: Prof. Dr. Josep Padró, President de la Societat Catalana d’Egiptologia
Secretària: Dra. Maite Mascort, Vice-presidenta de la Societat Catalana d’Egiptologia

Demana més informació

 
 

Share

About Author

Roger Noguera