Cursos Destacats General — 10 abril 2022

 
 

T’apassiona l’Egiptologia?
Vols aprofundir en aspectes suggerents de l’Antic Egipte?

La Societat Catalana d’Egiptologia, entitat col·laboradora de la Universitat de Barcelona, organitza en col·laboració amb l’Institut del Pròxim Orient Antic un seguit de monogràfics, adreçats al públic interessat en endinsar-se en el món faraònic. Art, història, religió, vida quotidiana,… seran les temàtiques que anirem tractant en aquests cursos, impartits per reconeguts especialistes en aquests camps.

 
 
PROGRAMA DEL CURS ACADÈMIC 2021-2022

Descarrega el fulletó del curs en PDF

 
 

CONFERÈNCIA INAUGURAL

Dia:  2 de novembre de 2021

Tema: “Redescobrint les muntanyes de maragdes: darrers resultats del Sikait Project“, a càrrec del Dr. Joan Oller, Professor Associat al Departament de Ciències de l’Antiguitat i l’Edat Mitjana de la UAB i director de la missió Sikait Project.

Lloc i hora: Universitat de Barcelona (plaça Universitat), a les 20 hores.

 
 

CURSOS MONOGRÀFICS 2021-2022

Lloc: Universitat de Barcelona (plaça Universitat).
Aula: A determinar.
Horari: els dimarts a les 20 hores.
 
 

CURS MONOGRÀFIC 1
“El final de la dinastia XIX a Egipte: de Merneptah a Tausert”

Curs monogràfic a càrrec de la Dra. Margarida Redondo Vilanova, egiptòloga i membre de la Societat Catalana d’Egiptologia

Dies: 9, 16, 23, 30 de novembre i 14 de desembre de 2021

Després de la mort de Ramsès II, la dinastia XIX va entrar en un període convuls. Des del regnat de Merneptah fins a l’inici de la dinastia XX amb Setnakht, quatre reis i una reina-faraó van ocupar el tron d’Egipte durant un període d’uns 25 anys. Ens centrarem en un període de la història d’Egipte no excessivament conegut que planteja moltes interpretacions i dubtes als historiadors i que, per això, el seu estudi resulta fascinant.

El regnat de Merneptah i els primers anys del seu successor Seti II.

El regnat d’Amenmesses: usurpació del poder, crisi i conflictes interns.

La restauració de Seti II. Darrers anys del seu regnat. Damnatio memoriae. La problemàtica de la seva successió.

El regnat de Siptah, el Gran Canceller Bay i la gran esposa real de Seti II i gran regent de tot el país, Tausert.

El regnat de Tausert. La fi de la dinastia XIX i l’inici de la dinastia XX.

 
 

CURS MONOGRÀFIC 2
“Veig coses meravelloses: 100 anys de Tutankhamon”

Curs monogràfic a càrrec de de diferents professors.

Dies: 11, 18 i 25 de gener i 1, 8 de febrer de 2022

Aquest any 2022 es celebren diverses efemèrides importants. Potser una de les més colpidores en el món de l’egiptologia són els 100 anys del descobriment de la Tomba de Tutankhamon per H. Carter.

1. Qui ets, Tutankhamon? Vida i mort del jove faraó, a càrrec de la Dra. Irene Cordón, Doctora en Història Antiga, Màster en Egiptologia UAB i Llicenciada en Dret per la UB.

2. Arqueologia i sensacionalisme periodístic: el mite de la maledicció de Tutankhamon, a càrrec del Dr. Xavier Martínez Babón, Membre de la Missió arqueològica al Temple funerari de Tutmosis III a Luxor.

3. Carter y Carnarvon. Dos hombres y un destino. El despertar de Tutankhamón, a càrrec de la Dra. Esther Pons, conservadora jefa del Departamento de Egiptología del Museo Arqueológico Nacional i Codirectora de la Missió Arqueològica d’Oxirrinc.

4. Per assolir l’eternitat: l’aixovar funerari de Tutankhamon, a càrrec de la Dra. Maite Mascort, vicepresidenta de la Societat Catalana d’Egiptologia i Codirectora de la Missió Arqueològica d’Oxirrinc.

5. KV 62: una tomba, dos difunts?, a càrrec de la Dra. Núria Castellano, membre de la Junta de la Societat Catalana d’Egiptologia i de la Missió Arqueològica d’Oxirrinc.

 
 

CURS MONOGRÀFIC 3
“200 anys del desxiframent dels jeroglífics per Champollion”

Curs monogràfic a càrrec del Sr. Josep Padró, Catedràtic Emèrit d’Història Antiga (Egiptologia) i President de la Societat Catalana d’Egiptologia.

Dies: 15 i 22 de febrer i 1,8, 15 de març de 2022

Una de les figures clau de l’Egiptologia és la del francès Champollion, artífex del desxiframent dels jeroglífics i membre d’una de les primeres expedicions egiptològiques d’època moderna. En aquest curs es seguirà la trajectòria que porta des de la pèrdua de la clau dels jeroglífics l’any 394 fins a la seva recuperació per Jean-François Champollion al 1822.

El final dels jeroglífics.

Els precedents del desxiframent: Atanasi Kircher.

L’expedició d’Egipte de Bonaparte i la Pedra de Roseta.

Jean-François Champollion.

El desxiframent dels jeroglífics i la Lettre à M. Dacier.

 
 

CURS MONOGRÀFIC 4
“El Kab, el despertar del Imperio Nuevo”

Curs monogràfic a càrrec del Sr. Fernando Estrada Laza, Arquitecte i professor d’Art i Civilització egípcies.

Dies: 22, 29 de març, 5 i 26 d’abril i 3 de maig de 2022

En las tumbas de El Kab asistiremos a la recuperación, a todo color, de escenas de los mejores bajorrelieves del Reino Antiguo. Pero también a nuevas imágenes desconocidas hasta entonces y que ofrecen simbolismos, no por todos conocidos, que compararemos con las tumbas del Imperio Nuevo.

Allí, en lo alto de un pasillo al aire libre se alinean las pequeñas, pero muy interesantes, casas de eternidad de las familias de aquellos militares que expulsaron a los hiksos de Egipto. Y también desde allí se contemplan los muros de la primitiva ciudad que más tarde los griegos llamaron Hieracómpolis, “la ciudad del halcón”. En el silencio de aquellos sepulcros, únicamente se oía el graznido de los buitres blancos, sobrevolando el cercano wadi. Porque aquel era el territorio de Nekhebet, “la blanca de Nekheb”, la diosa buitre protectora del Sur, el Alto Egipto.

 
 

CURS MONOGRÀFIC 5 – ONLINE (POSPOSAT)

ATENCIÓ! Per problemes personals, la Dra. Marina Escolano no podrà impartir aquest monogràfic previst pel mes de maig.

“Deir el-Medina a través de sus textos”

Curs monogràfic a càrrec de la Dra. Marina Escolano-Poveda, Lecturer in Egyptology, University of Manchester i Research Fellow of the Alexander von Humboldt Foundation, Eberhard Karls Universität Tübingen.

Dies: 10, 17, 24, 31 de maig i 7 de juny de 2022

Deir el-Medina, la aldea de los trabajadores del Valle de los Reyes, nos ofrece una oportunidad incomparable en la historia del Egipto faraónico para conocer la vida cotidiana de los antiguos egipcios. En este curso exploraremos distintos aspectos de la vida social de los habitantes de esta aldea a partir de sus propias palabras, escritas en cientos de óstraca y papiros. Nos acercaremos a sus emociones, disputas legales, inquietudes religiosas y transacciones comerciales, entre otros temas. Relacionaremos la información que aparece en los textos con las evidencias arqueológicas excavadas en la aldea.

 
 

CURS MONOGRÀFIC 5
“¿Leer la escritura jeroglífica?… ¡Pero si es muy fácil!”

Curs monogràfic a càrrec del Sr. Fernando Estrada Laza, Arquitecte i professor d’Art i Civilització egípcies.

Dies: 10, 17, 24, 31 de maig i 7 de juny de 2022

Curso especial de lengua jeroglífica. Especial porque traduciremos desde el primer día. Y especial porque no hará falta tomar apuntes. Un dossier general se entregará al comienzo del curso. De todos los ejercicios y traducciones, hechos en cada sesión, se facilitará fotocopia al término de la misma.

Consejo del profesor: Consciente de que muchos interesados ya habrán intentado leer la lengua de los antiguos egipcios y, consciente de que muchos también se habrán desesperado en el intento, el mejor consejo que os puedo dar es que os olvidéis de todo lo aprendido. Empezaremos de cero.

 
 
INFORMACIONS PRÀCTIQUES

Lloc i hora:

Universitat de Barcelona (plaça Universitat). Els dimarts a les 20 hores. Número d’aula a determinar.

Import de la matrícula: (*)

Curs complet (5 Cursos Monogràfics): Socis de la Societat Catalana d’Egiptologia (SCE): 295 €.

1 Curs Monogràfic: Socis de la SCE: 90 €.

(*) No socis: consultar.

Forma de pagament:

Ingrés nominatiu al compte corrent de la Societat Catalana d’Egiptologia
CaixaBank, núm. ES35-2100-3014-74-2500049624

Informació i inscripcions:

Carrer d’Aragó, 305, entresol – 08009 Barcelona
Telèfon 93-457-81-20 – E-mail: info@egiptologia.cat

 
 
ACTIVITATS COMPLEMENTÀRIES
Durant el curs, la Societat Catalana d’Egiptologia té previst organitzar diverses activitats d’interès egiptològic, de les quals s’anirà donant informació oportunament. Totes les activitats seran presencials sempre que la situació sanitària ho permeti.

    • Conferència inaugural, el dia 2 de novembre de 2021, amb el tema: Redescobrint les muntanyes de maragdes: darrers resultats del Sikait Project a càrrec del Dr. Joan Oller, director de la missió Sikait Project.
    • Els dilluns de la Societat Catalana d’Egiptologia. Iniciarem, a partir del 8 de novembre de 2020, la programació del quart trimestre. Les classes fins a finals d’any seran virtuals.
    • Cursos de llengua egípcia. Reunió informativa el 14 d’octubre a les 20 hores pel grup de principiants i el 15 d’octubre a les 20 hores per nivell avançat. La reunió tindrà lloc al local de la Societat, carrer Aragó 305 entresòl.

Organització dels cursos:
Director: Prof. Dr. Josep Padró, President de la Societat Catalana d’Egiptologia
Secretària: Dra. Maite Mascort, Vice-presidenta de la Societat Catalana d’Egiptologia

Demana més informació

 
 

Share

About Author

Roger Noguera