T’apassiona l’Egiptologia?
Vols aprofundir en aspectes suggerents de l’Antic Egipte?
La Societat Catalana d’Egiptologia, entitat col·laboradora de la Universitat de Barcelona, organitza en col·laboració amb l’Institut del Pròxim Orient Antic un seguit de monogràfics, adreçats al públic interessat en endinsar-se en el món faraònic. Art, història, religió, vida quotidiana… seran les temàtiques que anirem tractant en aquests cursos, impartits per reconeguts especialistes en aquests camps.
PROGRAMA DEL CURS ACADÈMIC 2022-2023
Descarrega el fulletó del curs en PDF
CONFERÈNCIA INAUGURAL
Dia: 18 d’octubre de 2022
Tema: “2022 Un any d’efemèrides”, a càrrec del del Dr. Josep Padró i Parcerisa, Catedràtic Emèrit d’Història Antiga (Egiptologia) i President de la Societat Catalana d’Egiptologia.
Lloc i hora: Universitat de Barcelona (plaça Universitat), a les 20 hores.
CURSOS MONOGRÀFICS 2022-2023
Lloc: Universitat de Barcelona (plaça Universitat).
Aula: A determinar.
Horari: els dimarts a les 20 hores.
CURS MONOGRÀFIC 1
“Egipte i les potències estrangeres”
Dies: 25 d’octubre, 8, 15, 22, 29 de novembre de 2022
La Mediterrània ha estat el bressol de les cultures més destacades de l’antiguitat i Egipte n’era una d’elles. Però al llarg dels segles va conviure amb altres potències que van formar part de la seva història. Enemics, faraons, soldats, captius… d’una manera o altra van tenir un paper destacat en els esdeveniments de la història d’Egipte.
1. Egipte vs. Núbia: més de tres mil·lennis de difícil convivència, a càrrec del Sr. Santiago Borrell Tugas, investigador independent, membre de The Sudan Archaeological Research Society i de la Societat Catalana d’Egiptologia.
2. Egipto y los hicsos: dos pueblos en contacto y un enriquecimiento mutuo, a càrrec de la Dra. Immaculada Vivas Sainz, Profesora del Departamento de Historia del Arte, Universidad nacional de Educación a Distancia.
3. Conflicto y diplomacia: las relaciones entre Egipto y los hititas, a càrrec de la Dra. Laura Puértolas Rubio, Doctora en hititologia i investigadora postdoctoral a l’IPOA-Universitat de Barcelona.
4. Els Pobles del Mar, a càrrec del Dr. Josep Padró i Parcerisa, Catedràtic Emèrit d’Història Antiga (Egiptologia) i President de la Societat Catalana d’Egiptologia.
5. Els perses, a càrrec del Dr. Josep Padró i Parcerisa, Catedràtic Emèrit d’Història Antiga (Egiptologia) i President de la Societat Catalana d’Egiptologia.
CURS MONOGRÀFIC 2
“Maternidad, infancia y vejez en el antiguo Egipto”
Curs monogràfic a càrrec del Sra. Isabel García Trocoli, arqueòloga, màster en Llengua i Civilització de l’antic Egipte i escriptora.
Dies: 13 de desembre de 2022, 10, 17, 24 i 31 de gener de 2023
Hablar de Egipto es hablar de tumbas, de momias y del Más Allá. Sin embargo, en las pinturas funerarias vemos una explosión de vida: naturaleza, animales y seres humanos que trabajan, madres que amamantan y muchos niños. Hallamos un rico universo femenino en las figuritas, en los bastones mágicos llenos de divinidades protectoras de la maternidad. También la presencia de la vejez en la iconografía es bien patente, pero pocas veces se reflexiona sobre qué significa la ancianidad en la antigua cultura egipcia. Madres, niños, jóvenes y viejos serán los protagonistas de este curso que nos acercará a la vida (y a la muerte) de la antigua civilización del Nilo.
1. Ser madre I: concepción y embarazo.
2. Ser madre II: el parto humano y las divinidades protectoras.
3. Ser madre III: el parto divino.
4. Ser niño: de la lactancia a la circuncisión.
5. Ser anciano: ¿llegar a los 110 años?
CURS MONOGRÀFIC 3
“Cons Funeraris Egipcis. Testimonis oblidats de la necròpolis tebana””
Curs monogràfic a càrrec del Sr. Jaume Vivó, membre de la Junta de la Societat Catalana d’Egiptologia.
Dies: 7, 14, 21 i 28 de febrer i 7 de març de 2023
L’estudi detallat d’aquests modestos objectes fets de fang, amb estampacions jeroglífiques, que d’una manera genèrica denominem “Cons Funeraris”, pot ser de gran ajuda pel coneixement de l’ocupació de la necròpolis tebana. Sobretot durant la primera meitat de l’Imperi Nou, ja que representen una font d’informació molt valuosa al voltant d’un important nombre de personatges que es van fer construir una tomba o capella funerària decorada a l’occident de Tebes. Molts d’ells, romandrien en l’oblit més absolut, si no hagués estat per l’existència dels seus cons funeraris.
Descripció dels cons funeraris.
Matrius i motlles per estampar.
Les inscripcions.
A la recerca del seu significat.
Els corpus d’inscripcions dels cons funeraris.
Datació i alguns exemples
Assignació de cons a tombes conegudes
Dispersió geogràfica dels cons, etc.
CURS MONOGRÀFIC 4
“Secrets de l’antic Egipte”
Curs monogràfic a càrrec del Dr. Josep Padró i Parcerisa, Catedràtic Emèrit d’Història Antiga (Egiptologia) i President de la Societat Catalana d’Egiptologia.
Dies: 14, 21 i 28 de març, 18 i 25 d’abril de 2023
L’antic Egipte té encara molts secrets però alguns d’ells quedaran al descobert amb aquest curs. Sabies que hi ha paraules en espanyol i en català que tenen un origen egipci? O que a Oxirrinc hi ha una tomba parlant? En aquest monogràfic descobrirem el complot que va acabar amb la vida del faraó Ramesses III, la relació que hi ha entre els Camps Elisis egipcis i les xufles o quin paper va jugar Egipte en la fundació de Cadis per part dels fenicis.
CURS MONOGRÀFIC 5 – ONLINE
“Una ciudad para la herejía. Amarna y la construcción de un nuevo paisaje”
Curs monogràfic a càrrec del Sr. Juan Antonio Muñoz Herrera, Doctorando de la Universidad Complutense / Universidad de Leiden y miembro del Proyecto C2 (Luxor) de la UCM.
Dies: 2,9, 16, 23, 30 de maig de 2023
En este curso de cinco sesiones abordaremos todo lo que supone el periodo de Amarna. Visitaremos la ciudad al completo, veremos los acontecimientos históricos que se desarrollaron antes, durante y después, conoceremos qué cambios artísticos, arquitectónicos, paisajísticos, religiosos y políticos se producen y cómo influyen en el desarrollo del paisaje arqueológico y arquitectónico de una ciudad construida premeditadamente para reforzar determinadas creencias. Un curso para acercarnos, desde una perspectiva diferente, a este periodo tan fascinante y único de la historia de Egipto.
Una ciudad perdida. El descubrimiento de Tell el-Amarna y la revolución de Akhenaton.
Tell el-Amarna (I): Concepción urbana y paisajística de la ciudad.
Tell el-Amarna (II): Nuevas creencias, nuevos templos.
Tell el-Amarna (III): Cementerios y concepciones funerarias.
El arte de Amarna. Paisaje, cambio y permanencia.
INFORMACIONS PRÀCTIQUES
Lloc i hora:
Universitat de Barcelona (plaça Universitat). Els dimarts a les 20 hores. Número d’aula a determinar.
Import de la matrícula: (*)
Curs complet (5 Cursos Monogràfics): Socis de la Societat Catalana d’Egiptologia (SCE): 295 €.
1 Curs Monogràfic: Socis de la SCE: 90 €.
(*) No socis: consultar.
Forma de pagament:
Ingrés nominatiu al compte corrent de la Societat Catalana d’Egiptologia
CaixaBank, núm. ES35-2100-3014-74-2500049624
Informació i inscripcions:
Carrer d’Aragó, 305, entresol – 08009 Barcelona
Telèfon 93-457-81-20 – E-mail: info@egiptologia.cat
ACTIVITATS COMPLEMENTÀRIES
Durant el curs, la Societat Catalana d’Egiptologia té previst organitzar diverses activitats d’interès egiptològic, de les quals s’anirà donant informació oportunament.
- Conferència inaugural, el dia 18 d’octubre de 2022, amb el tema: 2022 Un any d’efemèrides egiptològiques a càrrec del Dr. Josep Padró i Parcerisa, Catedràtic Emèrit d’Història Antiga (Egiptologia) i President de la Societat Catalana d’Egiptologia.
- Els dilluns de la Societat Catalana d’Egiptologia. Iniciarem, a partir del 7 de novembre de 2022, la programació del quart trimestre. Les sessions es portaran a terme a RONDA BARCELONA (Carrer Consell de Cent, 382) a les 19:30 hores.
- Cursos de llengua egípcia. Reunió informativa el 13 d’octubre a les 20 hores pel grup de principiants i el 14 d’octubre a les 20 hores per nivell avançat. Les reunions tindran lloc al local de la Societat, carrer Aragó 305 entresòl. Professor: Sr. Andrés Ayén.
- Actes acadèmics per commemorar els 30 anys de les excavacions arqueològiques portades a terme per la Missió Arqueològica d’Oxirrinc – UB – IPOA.
- Viatge a Egipte i a les excavacions d’Oxirrinc: previst del 30 de novembre al 11 de desembre de l’any 2022.
- Excursions egiptològiques: Viatge a Madrid per visitar l’exposició Hijas del Nilo i la col·lecció egípcia del Museo Arqueológico Nacional.
Organització dels cursos:
Director: Prof. Dr. Josep Padró, President de la Societat Catalana d’Egiptologia
Secretària: Dra. Núria Castellano, Membre de la Junta de la Societat Catalana d’Egiptologia
Dra. Maite Mascort, Vice-presidenta de la Societat Catalana d’Egiptologia