Cursos Destacats General — 25 agost 2023

 
 

T’apassiona l’Egiptologia?
Vols aprofundir en aspectes suggerents de l’Antic Egipte?

La Societat Catalana d’Egiptologia, entitat col·laboradora de la Universitat de Barcelona, organitza en col·laboració amb l’Institut del Pròxim Orient Antic un seguit de monogràfics, adreçats al públic interessat en endinsar-se en el món faraònic. Art, història, religió, vida quotidiana… seran les temàtiques que anirem tractant en aquests cursos, impartits per reconeguts especialistes en aquests camps.


 
PROGRAMA DEL CURS ACADÈMIC 2023-2024

Descarrega el fulletó del curs en PDF

 

CONFERÈNCIA INAUGURAL

Dia:  24 d’octubre de 2023

Tema: “Ritual y memoria cultural en el período predinástico”, a càrrec del del Antonio Pérez Largacha, profesor titular de la Universidad Internacional de La Rioja (UNIR) i membre del Grupo de investigación GRIHAL.

Lloc i hora: Universitat de Barcelona (plaça Universitat), a les 20 hores (aula per determinar).
 

CURSOS MONOGRÀFICS 2023-2024

Lloc: Universitat de Barcelona (plaça Universitat).
Aula: A determinar.
Horari: els dimarts a les 20 hores.
 

CURS MONOGRÀFIC 1
“LES DONES FARAÓ: EL PODER FEMENÍ”

Dies: 7, 14, 21, 28 de novembre i 5 de desembre de 2023

La tradició ens mostra la figura del faraó com la d’un home, amb faldellí i tocat per diverses corones. Però… van haver-hi dones faraó? L’historiografia antiga ens parla de cinc dones que van arribar a ostentar el poder. En aquest curs repassarem la història d’aquestes dones i d’altres que van exercir el poder a l’antic Egipte.

1. Les dones faraó a la historiografia de l’antic Egipte, a càrrec del Dr. Josep Padró i Parcerisa, Catedràtic Emèrit d’Història Antiga (Egiptologia) i President de la Societat Catalana d’Egiptologia.

2. Les primeres dones faraó, a càrrec de la Dra. Irene Cordón Solà-Sagalés, egiptòloga i membre de la Societat Catalana d’Egiptologia.

3. Imagen, poder y mito. Hatshepsut y otras reinas destacadas del Reino Nuevo egipcio, a càrrec de la Dra. Immaculada Vivas Sainz, Profesora del Departamento de Historia del Arte, Universidad Nacional de Educación a Distancia.

4. Governants femenins a Núbia: Les Candaces, dones faraó de Mèroe, a càrrec del Sr. Santiago Borrell Tugas, investigador independent, membre de The Sudan Archaeological Research Society i de la Societat Catalana d’Egiptologia.

5. Cleopatra, l’última dona faraó, a càrrec de la Dra. Concepció Piedrafita Carpena, membre de la Societat Catalana d’Egiptologia.

 

CURS MONOGRÀFIC 2
“ELS ORÍGENS DE L’ESTAT FARAÒNIC”

Curs monogràfic a càrrec del Sra. Isabel García Trocoli, arqueòloga, màster en Llengua i Civilització de l’antic Egipte i escriptora.

Dies: 12 de desembre de 2023, 9, 16, 23 i 30 de gener de 2024

Les arrels de l’originalitat de la cultura egípcia antiga són molt profundes i cal rastrejar-les a la Prehistòria: als gravats rupestres del desert del Sàhara, a les cultures neolítiques pastorívoles de l’Alt Egipte −i la seva predilecció pels objectes mobles i l’ornamentació personal−, i a la intensa relació amb la mort, que ja s’observa a la cultura de Badari, sense oblidar el paper, gens efímer, de les influències exteriors.

Tractarem tots aquests temes mentre desenvolupem de forma cronològica, en cinc sessions, els esdeveniments que, començant pel Paleolític i acabant amb Narmer, van portar a la formació d’un Estat i d’una cultura tan singular i incomparable, que continua sorprenent, any rere anys, als investigadors.

Paleolític al quadrant NE d’Àfrica: variacions climàtiques i adaptacions humanes.

Neolític a Egipte: les cultures del Nord (Merimde, El Fayum, El-Omari) y del sud (Badarià). El megàlit de Nabta Playa.

El Predinàstic: la periodització de Flinders Petrie.

Nagada I: tombes i identitat personal a través dels aixovars. Sistemes socials de parentiu.

Nagada II: la sedentarització. Hieracòmpolis i el centre cerimonial HK29A. Consum de fermentats i ostentació competitiva. Els cementeris KK6 i HK 43: la prefiguració del món funerari faraònic.

Les dones de braços alçats: el poder renaixedor.

El sorgiment dels protoestats de l’Alt Egipte: la tomba 100 de Hieracòmpolis.

Nagada III: la tomba Uj d’Umm el-Qaab a Abidos. Els aspectes sociopolítics del sorgiment de l’Estat. La formació del sistema jeroglífic.

Els documents de la unificació.

 

CURS MONOGRÀFIC 3
“EGIPTE I EL SEU ENTORN”

Curs monogràfic a càrrec del Dr. Xavier Martínez Babón, membre de la Missió arqueològica al Temple funerari de Tutmosis III a Luxor.

Dies: 6, 13, 20 i 27 de febrer i 5 de març de 2024

En el decurs de les sessions anirem observant diferents aspectes de les relacions polítiques, administratives i socials entre el poble egipci i els seus veïns. Ens introduirem en l’evolució de la propaganda faraònica a l’hora de definir als dirigents estrangers, ja fossin aliats o enemics; parlarem dels egipcis que viatjaren a diferents territoris foranis i fins a on s’han arribat a trobar peces dels seus artesans, i com van viure els estrangers a Egipte, segons procedència i extracte social; descriurem les diferents fronteres amb els seus baluards defensius, guarnicions i dietaris. Per acabar ens referirem a la navegació, també ports, tipus de vaixells comercials i el que transportaven.

1. La visió de l’estranger a través de la propaganda.
2. Viatgers egipcis.
3. Estrangers residents a Egipte.
4. Fronteres i controls fronterers.
5. Navegació i comerç.

 

CURS MONOGRÀFIC 4
“EL DERECHO EN EL ANTIGUO EGIPTO: UNA APROXIMACIÓN”

Curs monogràfic a càrrec de laDra. Margarida Redondo Vilanova, egiptòloga, llicenciada en Dret i membre de la Societat Catalana d’Egiptologia.

Dies: 19 de març i 2, 9, 16 d’abril de 2024

La sociedad egipcia como cualquier otra sociedad se articulaba en una serie de normas y costumbres que hacían posible su convivencia. Egipto, sociedad de discurso mítico, articuló un “sistema legal” a lo largo de toda su historia que sufrió, como es lógico, modificaciones y variaciones con el paso del tiempo. Estudiaremos, entre otros temas: ejemplos de contratos civiles, el régimen jurídico de la tierra, el matrimonio, la filiación, el derecho testamentario, el estatus de la mujer egipcia, temas penales, temas laborales y la organización de los Tribunales.

1. Nociones preliminares.
2. Aspectos civiles y procedimientos de reclamación.
3. El derecho de familia y sucesiones. La capacidad jurídica de la mujer.
4. Aspectos penales y su procedimiento judicial.
5. Aspectos laborales en Deir el-Medina.

 

CURS MONOGRÀFIC 5 – ONLINE
¡TODOS A LA MESA! ¡LA COMIDA ESTÁ SERVIDA!

Curs monogràfic a càrrec de laDra. Esther Pons, Conservadora-jefa del Departamento de Antigüedades egipcias y Oriente Próximo del Museo Arqueológico Nacional i Codirectora de la Missió Arqueològica d’Oxirrinc.

Dies: 30 d’abril i 7, 14, 21, 28 de maig de 2024

Este curso se centra en la dieta y alimentación de los antiguos egipcios, tanto animal como vegetal y sus derivados. Veremos cómo y cuando conseguían los alimentos, cómo los trataban y cocinaban, cuales eran los más comunes y los más escasos y cómo éstos influían en su propio desarrollo. Y del mismo modo, hablaremos de la importancia de la alimentación en el Más Allá reflejada en las paredes de las tumbas.

1. Carne o pescado, un placer para el paladar.
2. Del huerto a casa: verduras, frutas…
3. Riega la comida con una buena bebida: vino, cerveza…
4. Hoy me salto la dieta: pan, pasteles…
5. Come, bebe y disfruta de tu nueva vida en el Más Allá.

 
INFORMACIONS PRÀCTIQUES

Lloc i hora:

Universitat de Barcelona (plaça Universitat). Els dimarts a les 20 hores. Número d’aula a determinar.

Import de la matrícula: (*)

Curs complet (5 Cursos Monogràfics): Socis de la Societat Catalana d’Egiptologia (SCE): 295 €.

1 Curs Monogràfic: Socis de la SCE: 90 €.

(*) No socis: consultar.

Forma de pagament:

Ingrés nominatiu al compte corrent de la Societat Catalana d’Egiptologia
CaixaBank, núm. ES35-2100-3014-74-2500049624

Informació i inscripcions:

Carrer d’Aragó, 305, entresol – 08009 Barcelona
Telèfon 93-457-81-20 – E-mail: info@egiptologia.cat

 

ACTIVITATS COMPLEMENTÀRIES
Durant el curs, la Societat Catalana d’Egiptologia té previst organitzar diverses activitats d’interès egiptològic, de les quals s’anirà donant informació oportunament.

  • Conferència inaugural, el dia 24 d’octubre de 2023, amb el tema: Ritual y memoria cultural en el período predinástico a càrrec del Dr. Antonio Pérez Largacha.
  • Els dilluns de la Societat Catalana d’Egiptologia. Iniciarem, a partir del 6 de novembre de 2023, la programació del quart trimestre. Les sessions es portaran a terme a ESPAI LÍNIA (Carrer Girona, 52) a les 18:30 hores.
  • VI Jornada egiptològica. Missions arqueològiques a Egipte, una mirada actualitzada, gener de 2024.
  • Cursos de llengua egípcia. Reunió informativa el 18 d’octubre a les 20 hores pel grup de principiants i el 19 d’octubre a les 20 hores per nivell avançat. Les reunions tindran lloc al local de la Societat, carrer Aragó 305 entresòl. Professor: Sr. Andrés Ayén.
  • Excursions egiptològiques: Viatge a Londres, Oxford i Cambridge per visitar els museus amb col·leccions egípcies: del 12 al 15 d’octubre de 2023.

Organització dels cursos:
Director: Prof. Dr. Josep Padró, President de la Societat Catalana d’Egiptologia
Secretària: Dra. Núria Castellano, Membre de la Junta de la Societat Catalana d’Egiptologia
Dra. Maite Mascort, Vice-presidenta de la Societat Catalana d’Egiptologia

Demana més informació

 

Share

About Author

Roger Noguera