T’apassiona l’Egiptologia?
Vols aprofundir en aspectes suggerents de l’Antic Egipte?
La Societat Catalana d’Egiptologia, entitat col•laboradora de la Universitat de Barcelona, organitza en col•laboració amb l’Institut del Pròxim Orient Antic un seguit de monogràfics, adreçats al públic interessat en endinsar-se en el món faraònic. Art, història, religió, vida quotidiana,… seran les temàtiques que anirem tractant en aquests cursos, impartits per reconeguts especialistes en aquests camps.
PROGRAMA DEL CURS ACADÈMIC 2019-2020
PROGRAMA DEL CURS ACADÈMIC 2019-2020
Descarrega el fulletó del curs en PDF
CONFERÈNCIA INAUGURAL
Dia: 29 d’octubre de 2019
Tema: “El Serapeion d’Oxirrinc: noves interpretacions”, a càrrec del Dr. Josep Padró Parcerisa, Catedràtic Emèrit d’Història Antiga (Egiptologia) i President de la Societat Catalana d’Egiptologia.
IMPORTANT: La conferència inaugural se celebrarà a les 19:45H en el Saló de Plens de la Seu del Districte de l’Eixample, c/ Aragó 311 (al costat de la Societat).
CURSOS MONOGRÀFICS 2019-2020
Lloc: Universitat de Barcelona (plaça Universitat).
Aula: 2.4 (segon pis, entrant pel carrer Aribau).
Horari: els dimarts a les 20 hores.
CURS MONOGRÀFIC 1
“De l’Atlàntida als Pobles del Mar: l’antic Egipte i el Mediterrani Oriental”
Curs monogràfic a càrrec del Dr. Josep Padró Parcerisa, Catedràtic Emèrit d’Història Antiga (Egiptologia) i President de la Societat Catalana d’Egiptologia.
Dies: 5, 12, 19, 26 de novembre i 3 de desembre de 2019
Durant el segon mil·lenni, el Mediterrani oriental va viure l’aparició de cultures molt importants. A partir de les fonts egípcies i altres documents coneixerem les relacions d’Egipte amb els pobles de la Mediterrània. Començant per Plató i el mite de l’Atlàntida passant pels textos geogràfics d’Amenhotep III i els anomenats Pobles del Mar.
CURS MONOGRÀFIC 2
“El renaixement saïta: el darrer esclat del poder faraònic”
Curs monogràfic a càrrec de la Dra. Núria Castellano i Solé, Membre de la Missió Arqueològica d’Oxirrinc i membre de la Junta de la Societat Catalana d’Egiptologia.
Dies: 10 de desembre de 2019, 14, 21 de gener, 4 i 11 de febrer de 2020
La dinastia XXVI es presenta sovint com el darrer esclat del poder faraònic egipci entre el govern estranger del Tercer Període Intermediari i l’arribada dels perses. Presenta canvis tant des del punt de vista polític com artístic, tot i que el terme saïta va lligat a la idea de “còpia”, sinònim d’una dinastia que es limita a imitar èpoques més glorioses. Analitzant les fonts escrites i arqueològiques, redescobrirem l’època saïta des del punt de vista històric, religiós, artístic i arqueològic amb l’exemple d’Oxirrinc per aportar-nos el coneixement de primera mà.
CURS MONOGRÀFIC 3
“La religió a l’Egipte romà”
Curs monogràfic a càrrec del Sr. Xavier Pagador Trabal, membre de la Societat Catalana d’Egiptologia.
Dies: 18 i 25 de febrer, 3, 10 i 17 de març de 2020
Durant el període romà i fins a l’arribada del Cristianisme, les divinitats egípcies com Isis van ser adorades dins i fora d’Egipte. Però sens dubte, una de les divinitats més representades va ser un personatge divinitzat en època romana: Antínous i un nou déu, Serapis. Durant aquesta època, paral·lel al culte oficial, els egipcis van continuar amb les pràctiques que anomenem religió popular. Les processons populars i la consulta als oracles van anar en augment, igual que les pràctiques màgiques. Amb l’arribada del Cristianisme tot això va canviar. Va ser el Cristianisme un punt i apart, o en canvi, va representar una evolució de la religió popular cap al monoteisme que s’estava imposant a tot l’Imperi?
CURS MONOGRÀFIC 4
“Màgia, endevinacions i supersticions a l’antic Egipte”
Curs monogràfic a càrrec del Dr. Xavier Martínez Babón, Membre de la Missió Arqueològica al Temple funerari de Tutmosis III a Luxor.
Dies: 4 i 31 de març, 21 i 28 d’abril i 5 de maig de 2020
Els egipcis foren molt supersticiosos i han deixat nombroses evidències de les seves creences i temors en forces sobrenaturals que podien ésser beneficioses o perjudicials. El curs proposa un viatge per parts poc conegudes de la civilització egípcia, en les quals prenen protagonisme la màgia, determinats rituals, objectes simbòlics, els somnis, l’endevinació i, fins i tot, contactes amb difunts i éssers demoníacs.
CURS MONOGRÀFIC 5
“La necròpolis tebana…, més tombes privades”
Curs monogràfic a càrrec de la Dra. Maite Mascort Roca, Membre de la Missió Arqueològica d’Oxirrinc i vicepresidenta de la Societat Catalana d’Egiptologia.
Dies: 12, 19, 26 de maig, 2 i 9 de juny de 2020
En aquest curs es farà un recorregut per la necròpolis tebana, per la seva topografia i per les sepultures, que els personatges més influents de la cort i el clergat egipci durant l’Imperi Nou, es van fer construir a Tebes Oest.
S’estudiarà l’evolució arquitectònica de les construccions funeràries i de la decoració pictòrica de les parets de les tombes. Es farà una especial atenció al significat religiós i màgic de les escenes representades i als textos que les acompanyen..
INFORMACIONS PRÀCTIQUES
Lloc i hora:
Universitat de Barcelona (plaça Universitat). Els dimarts a les 20 hores (aula 2.4, entrada pel c/Aribau).
Import de la matrícula: (*)
Curs complet (5 Cursos Monogràfics): Socis de la Societat Catalana d’Egiptologia (SCE) i estudiants: 295 €.
1 Curs Monogràfic: Socis de la SCE: 90 €.
(*) No socis: consultar.
Forma de pagament:
Ingrés nominatiu al compte corrent de la Societat Catalana d’Egiptologia
La Caixa, núm. 2100-3014-74-2500049624
Informació i inscripcions:
Carrer d’Aragó, 305, entresol – 08009 Barcelona
Telèfon 93-457-81-20 – E-mail: info@egiptologia.cat
ACTIVITATS COMPLEMENTÀRIES
Durant el curs, la Societat Catalana d’Egiptologia té previst organitzar diverses activitats d’interès egiptològic, de les quals s’anirà donant informació oportunament.
-
- Conferència inaugural, el 29 d’octubre de 2019, amb el tema: El Serapeion d’Oxirrinc: noves interpretacions, a càrrec del Dr. Josep Padró Parcerisa, Catedràtic Emèrit d’Història Antiga (Egiptologia) i President de la Societat Catalana d’Egiptologia.
- Els dilluns de la Societat Catalana d’Egiptologia, a partir del 4 de novembre de 2019.
- IV Jornada egiptològica. Missions arqueològiques a Egipte. dissabte 25 de gener de 2020.
- Cursos de llengua egípcia. NOVETAT! Aquest any continuem amb els cursos de llengua d’iniciació i un taller de traducció. Reunió informativa el 14 d’octubre a les 20 hores pel grup de principiants i el 15 d’octubre a les 20 hores per nivell avançat. La reunió tindrà lloc al local de la Societat, carrer Aragó 305 entresòl.
- Excursions egiptològiques. Viatge a Amsterdam i Leiden per visitar les col·leccions egípcies presents en aquestes ciutats i descobrir el ric patrimoni.
Organització dels cursos:
Director: Prof. Dr. Josep Padró, President de la Societat Catalana d’Egiptologia
Secretària: Dra. Maite Mascort, Vice-presidenta de la Societat Catalana d’Egiptologia