Tebeos de l’antic Egipte.
Exposició realitzada per la Societat
Catalana d’Egiptologia dins l’àmbit de
La Massana Còmic (Andorra)
a l’edifici de La Closeta
del 23 d’abril al 2 de maig de 2004.
A la localitat de La Massana, a les muntanyes del Principat d’Andorra, quan arriba la primavera es celebra, tots els anys, La Massana Còmic, organitzada pel Joan Pieras un apassionat dels còmics i “alma mater” d’aquesta mostra centrada en exposicions, cinema, conferències, tallers i tota mena d’activitats al voltant del món del còmic.
A la vuitena edició celebrada en aquesta població andorrana des de el dia 23 d’abril fins el dia 2 de maig de 2004, la Societat Catalana d’Egiptologia va ser invitada per la Societat Andorrana de Ciències per presentar, dins de l’àmbit de La Massana Còmic, l’exposició Tebeos de l’antic Egipte, exposició aquesta que, la Societat Catalana d’Egiptologia, ja havia muntat en els seus locals l’any 1998 i que va gaudir de cert ressò dins del món “comiquero”. Per aquest esdeveniment andorrà, l’exposició va ser ampliada amb més contingut, realitzant a més un monogràfic dedicat a El Jabato.
I fins La Massana van marxar els pannells de la mostra, acompanyats pels seus autors, membres de aquesta Societat els Srs. Jaume Vivó i Andrés Ayén, i el president de l’entitat el Dr. Josep Padró, per tal de fer la presentació de l’esmentada mostra centrada en la visió que els tebeos donen de l’antiga civilització egipcia.
Amb motiu de l’exposició, es va oferir un col·loqui sobre Els tebeos de l’antic Egipte moderat pel Sr. Joan Pieras coordinador de La Massana Còmic, amb gran èxit d’assistència. L’acte va tenir lloc el dissabte 24 d’abril, i va servir per documentar i aclarir els punts d’unió i les divergències d’aquests dos mons, l’egiptologia i el còmic, la historieta gràfica, plena de fantasies, anacronismes i altres llibertats inherents a la seva expressió artística, tant allunyades d’una disciplina acadèmica com és l’egiptologia.
Però també va quedar constància que els antics egipcis ja feien servir aquest mitjà d’expressió gràfica: imatge y text explicatiu i, fins i tot, “feien parlar” els personatges representats a les escenes de la vida quotidiana que trobem a les tombes, i així, entre altres exemples, a la tomba del noble Paheri, a la época de Rameses II, estàn representats uns camperols que parlen entre ells i un le diu a l’altre: “afanya’t amb els bous. L’amo està al costat i ens vigila”.
Tanmateix va quedar palès que Tebeos de l’antic Egipte es va montar per rendir un modest però sentit homenatge a tots el guionistes i dibuixants que ens han fet somiar, des de la nostra infantesa, en aquest món històric/imaginari ple d’aventures, misteris i vestigis del passat faraònic.
Pannells de l’exposició
(en PDF)
Descarrega (5,9 Mb)