General Notícies SCE — 29 abril 2014
La missió egiptològica també ha descobert una important estructura subterrània decorada amb pintures coptes

La darrera campanya de la missió arqueològica a l’antiga ciutat d’Oxirrinc, que compta amb el suport de la Societat Catalana d’Egiptologia a més del de les universitats de Barcelona i Montpeller, ha finalitzat amb un balanç molt positiu tant pel que fa a les descobertes realitzades com també al ressò mediàtic internacional que se n’ha derivat.

Un dels punts més destacats d’aquesta temporada ha estat la troballa de la tomba d’un escriba amb els utensilis propis de la professió: un tinter metàl·lic ple de tinta i dos càlams per estrenar perquè el difunt pogués escriure durant la seva vida eterna. Les restes, que estaven sense momificar i que pertanyen a un jove de setze anys, podrien situar-se al període romà o copte, el que faria encara més excepcional la troballa perquè en aquell període els enterraments no solien incloure aixovar funerari. “El jaciment d’Oxirrinc és conegut pels milers de papirs que s’hi ha trobat, però fins ara no s’hi havia descobert cap escriba amb les seves eines”, explica el doctor Josep Padró, director de l’expedició i president de la Societat Catalana d’Egiptologia.

La-pintura-copta-cubierta-con-_54406306158_51348736062_224_270-(1)

Un altre descobriment rellevant cal trobar-lo en una estructura subterrània que l’any anterior es va haver de deixar d’excavar perquè hi havia perill de despreniments. Enguany, un arquitecte i un enginyer han liderat uns espectaculars treballs de buidatge del recinte, farcit d’elements pesants. En total, s’han hagut d’aixecar fins a 45 tones de pedra fins deixar al descobert un recinte quadrat d’uns vuit metres per cada costat i un fons d’uns 3,75 metres decorat amb pintures. En total, s’han comptat entre cinc o sis capes, la darrera del període copte i que presenta motius decoratius i també una figura humana. “Es veu un home jove, amb cabell rinxolat i una túnica curta, que alça una mà com si estigués fent una benedicció”, descriu Padró.

El director de la missió ha explicat que l’any que ve s’iniciarà un projecte per conservar el millor possible aquestes pintures coptes i que es puguin visitar en un futur. També es faran cates a les capes ocultes de pintura per tal d’obtenir més informació sobre què pot ser aquesta “important” estructura que es troba enmig de la via processional que uneix el Nil amb l’Osierion. No se sap si es tracta d’un altre temple, com ara un serapeu (temple del déu Serapis, la forma hel·lenitzada d’Osiris, documentat pels papirs però que encara no s’ha localitzat). “No sabem de què es tracta, però aquest descobriment ens fa pensar molt”, comenta el doctor Padró.

Durant la missió també s’ha descobert una tomba plena de mòmies de l’època romana. Igualment, s’ha prosseguit amb l’estudi dels excepcionals dipòsits voltius de peixos  oxirincs (l’animal sagrat de la deessa Tueris i que dóna el nom a la ciutat), que es van descobrir fa dos anys.

 

Share

About Author

scolome