Notícies SCE — 10 febrer 2014
Es pot veure fins el 14 de març al Palau Oliver de Boteller

 

‘Oxirrinc, un jaciment ric en història’ és el títol de l’exposició que durant un mes (del 15 de febrer al 14 de març) es podrà veure al Palau Oliver de Boteller (C/ Jaume Ferran i Clua, núm. 4) de Tortosa. La mostra recull les imatges més significatives del treball que la Societat Catalana d’Egiptologia, juntament amb la UB i la Universitat de Montpellier, realitza a aquesta ciutat de l’Antic Egipte.

El jaciment d’Oxirrinc reuneix motius d’interès que van més enllà del que les seves runes deixen entreveure. La seva història comença a la Baixa època faraònica i és significativa de la reorganització d’Egipte en el mil·lenni en què la Mediterrània esdevé un vincle perdurable entre civilitzacions.

Els grecs en fan una capital i una ciutat a la manera clàssica, mantenint però el respecte i afecció pels déus i les tradicions del país. Des de llavors, la ciutat i la seva comarca situades a la zona més fèrtil del país es converteixen en un punt estratègic per al comerç i la producció artesana. La ciutat creix i en època bizantina serà reconeguda com a lloc de peregrinació, característica que manté encara avui, convertida en un senzill centre rural.

 

Seminari sobre Oxirrinc

Coincidint amb la inauguració de l’exposició, el 15 de febrer, la Societat Catalana d’Egiptologia i el Departament de Cultura de la Generalitat organitza un seminari en el qual tres membres de la missió arqueològica i de la Societat Catalana d’Egiptologia.

El programa és el següent:

10.00 h  La necròpolis faraònica d’ Oxirrinc: les monumentals tombes dels governadors saïtes.
Ponent: Dra. Núria Castellano, arqueòloga i egiptòloga. Membre de la Societat Catalana d’Egiptologia.

11.00 h L’Osireion: un temple dedicat als misteris d’Osiris.
Ponent: Maite Mascort, arqueòloga, egiptòloga i vicepresidenta de la Societat Catalana d’Egiptologia.

12.00 h La cristianització d’Oxirrinc: la monumentalitat del nou complex funerari.
Ponent: Dolors Codina, arqueòloga i antropòloga. Membre de la Societat Catalana d’Egiptologia.

13.00 h Inauguració exposició fotogràfica Oxirrinc: Un jaciment ric en història.

 

Share

About Author

scolome